„Itt van az ősz, itt van újra…” I.

...legalább is hétköznapi értelemben. Bár a csillagászati ősz három hét múlva kopogtat csupán, az iskolacsengők jelzik a felhőtlen nyári szünet végét. Sok oktatási intézmény szüretre, betakarítási munkára hívja a diákjait, mielőtt az elme pallérozásába fognának.

Ahogy a növények kiáradását felváltja a fokozatos visszahúzódás, úgy kap bennünk is egyre nagyobb szerepet a befelé figyelés, a szellemi munkálkodás.

Elhagyva az Oroszlán gazdagságát, kiáradását, a Szűz betakarításra, rendteremtésre, fókuszált figyelemre ösztönöz. Puritán egyszerűsége polaritásban áll az Oroszlán pompájával, helyreállítva az egyensúlyt.

A nyárutót gyakran Mária havának is hívják, az Arató Szűz az Ő jelképe. A Szűz csillagkép Kalásza az új élet záloga is. Szemei a következő év termését adják majd, de a fénnyel telt magnak előbb bele kell merülnie a sötét földbe… Nekünk, embereknek is ideje rendszereznünk az elmúlt időszak tapasztalatait, élményeit, feldolgozni, „eltenni télire”, ami táplál, elengedni, ami haszontalan.

Testünkben e folyamatokat a vékonybél végzi. Az Oroszlán szerve a szív, a Szűzé a vékonybél.   A HKO-ban e két szerv párt alkot. Így kapcsolható össze a hagyományos kínai medicina és a nyugati emberkép. Szívünk a Nap, mely fényével járja át az őt mozgató vért. E vért pedig a vékonybélből felszívásra került, sajátra formált tápanyagok és erők hatják át.

Nyárutó

Langyos a Küküllő;
vize mint a vászon,
egy nagy szövőszéken
fordul át a gáton.

lenn a gát alatt az
ezüst zubogóban
fürdik az arany nap,
most van lenyugvóban.

S még lennebb növekvő
árnyukkal a fűzfák
a lassuló folyót
át meg átalússzák.

Ott egy kislegény is
prüszkölő lovával —
úsztat a Küküllőn
ő is át meg átal.

Maradna még a nap,
de nőnek az árnyak;
kár, hogy nemsokára
vége lesz a nyárnak.                                       Kányádi Sándor

Új hozzászólás