Virág Tibor

ütőhangszeres és zeneterápiás foglalkozás

A zene gyermekkorom óta az életem része. Kezdetben autodidaktaként találtam rá a zenélés örömére, sok tapasztalatot szerezve az ütőhangszeres improvizáció területén, amit később zeneiskolai és magán tanulmányok, valamint zenésztársaim segítségével fejlesztettem tovább. 

Tanárként az alternatív pedagógia és a művészetek különböző területein tevékenykedem több mint húsz éve. 10 évig tanítottam ütőhangszeres játékot magán zeneiskolában, eközben különböző zenei formációkban játszottam, főként a népzene és a világzene területén. Jelenleg zenét és kézművességet tanítok egy alternatív iskolában, mellette dobköröket vezetek, zenélek és egyéni illetve csoportos ütőhangszeres órákat tartok. Tapasztalataimat itthoni és külföldi tanulmányok és workshopok keretein belől bővítem időről-időre.

Régóta érdekel az önismeret- és személyiségfejlesztés gyakorlati útja, az ehhez kapcsolódó különböző nézetek, módszerek valamint a meditációs gyakorlatok, melyek közül néhányat magam is elsajátítottam és gyakorlok ma is. Pedagógiai munkámban és zenei foglalkozásaim során mindig fontosnak tartottam az ember holisztikus szemléletű megközelítését és a testi, lelki, szellemi harmóniájához való hozzájárulást.

Végzős hallgatója vagyok a Pécsi Tudományegyetem Művészetterápiás szakképzésének Zenespecializáció szakirányon, ahol összegezhetem eddigi tapasztalataimat az önismeret-és személyiségfejlesztés, valamint a zene terápiás alkalmazásának területén.

 

Igénybe vehető foglalkozások

Dobkör

Dobkörünk célja a felszabadult dobolás, közös zenélés, egyéni játéktechnikák fejlesztése és mindezeken keresztül belső összhangunk megteremtése. Tradicionális nyugat-afrikai ritmusokat tanulunk és ritmusjátékokat játszunk afrikai hangszereken. A dobkörön való részvételnek nem feltétele a zenei előképzettség, bárki bátran megnézheti, kipróbálhatja.

Míg a hangfürdő egy relaxáló, pihentető élmény, a hangmeditáció pedig egy koncentrációs, figyelő zenei tevékenység, egyik sem igényel aktív cselekvést, addig a dobolás cselekvő, ritmusteremtő "terápia".

Időpont: minden szerdán 17:30-19:00 óráig

Ár: 2000 Ft/fő

 

Hangmeditáció

A programon koncentrációs gyakorlatokkal valamint meditációs technikákkal ismerkedünk meg. A hangmeditáción a hangfürdőhöz hasonlóan hangterápiás eszközök segítik a gyakorlást és az azt követő meditációt.

Időpont: A PROGRAMOK menüpont alatt megjelenő időkben

Ár: 2000 Ft/fő

 

Zenés hangfürdő

Két órás relaxációs program, ahol a hangterápiás eszközök , gongok, tibeti hangtálak és más hangszerek hangjai segítik az ellazulást. Hangfürdőnk célja a kikapcsolódás, tisztulás és feltöltődés.

Időpont: A PROGRAMOK menüpont alatt megjelenő időkben

Ár: 2000 Ft/fő

 

Csengő-bongó zenés foglalkozás gyerekeknek

8-12 éves gyermekek számára ajánljuk a foglalkozást, amely során a gyerekek dobolnak, zenélnek, ritmikus játékokat játszanak. A tevékenység célja nem csak a zenéhez való közelebb kerülés, kikapcsoló művészeti tevékenység. Sok gyermekkori probléma, betegség alapja a ritmusosság hiánya. A zenélés egyfajta játékos terápia is, de egészséges gyermekek számára is megerősíti az érzelmi stabilitást, javítja a koncentrációt és a koordinációt. A csapatban való együttműködés javítja a szociális kapcsolatokat, új utakat nyit meg számukra ebben a nehéz, túlcivilizált világban.

Olyan gyermekeknek is ajánljuk az órát, akik a szolfézs, a zenetanulás világától messze állnak. Kedvük és lelkesedésük sincs hozzá. Az ilyen gyermekek számára annál inkább szükség van arra, hogy eszközük legyen az érzelmeik kifejezésére, önbizalmuk legyen a megnyilatkozásban, és találjanak egy olyan hobbit, ami nem kötelesség, hanem öröm számukra.

Időpont: minden hétfőn 16:00-17:00 óráig

Ár: 1500 Ft/fő

 

Egyéni zeneterápia

A legfontosabb, hogy a terápiás üléshez nem szükséges semmilyen zenei előképzettség, nem kell hozzá tudni hangszeren játszani. A zeneterápia nem csupán improvizatív zenélés, hanem a zene elemeit (aktív és passzív alkalmazását) használja fel magában a problémafeltárásban és megoldásban is. Egy olyan segítő beszélgetés, ahol még azok is meg tudnak nyílni, akik a szavakat kevésbé szeretik vagy tudják használni. A terapeuta ezen a nem tudatos szinten "olvassa" a problémát és ugyan így, nem tudatosan segít annak feloldásában. Mindenkiben ott él a zene, csak nem mindannyian tanultunk meg vele élni. Egy zeneterápiás ülés során azonban hozzáférhetünk ehhez a hangulati, érzelmi akkordhoz, és segítségünkre lesz a gyógyulásban is. 

A kezelés időtartama: 60 perc

Ár: 5000 Ft/óra

 

 

Bejelentkezéshez kérjük, hívja a terapeutát, vagy írjon neki e-mailt, vagy az űrlap valamennyi rubrikájának kitöltésével küldjön neki üzenetet itt!

Használt terápia

Egyéni zeneterápia

A legfontosabb, hogy a terápiás üléshez nem szükséges semmilyen zenei előképzettség, nem kell hozzá tudni hangszeren játszani. A zeneterápia nem csupán improvizatív zenélés, hanem a zene elemeit (aktív és passzív alkalmazását) használja fel magában a problémafeltárásban és megoldásban is. Egy olyan segítő beszélgetés, ahol még azok is meg tudnak nyílni, akik a szavakat kevésbé szeretik vagy tudják használni. A terapeuta ezen a nem tudatos szinten "olvassa" a problémát és ugyan így, nem...