Ultrahang diagnosztika

A vizsgálatokat egy CHISON Q5, hordozható, színes doppleres ultrahang készülékkel végzem.

A KÉSZÜLÉKKEL VÉGEZHETŐ UH VIZSGÁLATOK

hasi és kismedencei ultrahang

pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang

nyaki erek Doppler ultrahang vizsgálata /mindkét oldal/

mély és felületes végtagi vénás Doppler ultrahang /mindkét oldal/

here ultrahang

ízületi ultrahang /mindkét oldal/

felületes végtagi lágyrészek, hasfal és mellkasfal  ultrahang vizsgálata

gyermekek ultrahang vizsgálata

ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

 

Az ultrahang vizsgálat alkalmas a legtöbb szervünk vizsgálatára, csupán a nagy levegő tartalmú szervek (pl. gázos belek, tüdő) és a csontok nem szűrhetők ezzel az módszerrel. Megfelelő feltételek, megfelelő előkészület esetén lehetőség van mélyebb képletek méreteinek meghatározására, azok mozgásviszonyainak feltérképezésére, és szervezeten belüli áramlások mérésére is. Az eljárás nem veszélyes, bármennyiszer szabadon ismételhető, hatékony és fájdalommentes. Az ultrahangnak és a vizsgálat alatt használt kontakt gélnek biológiailag káros hatása nincs. A vizsgálat bármely korban végezhető.  Szűrés jelleggel 1-2 évenként (általános állapottól és rizikófaktoroktól függően) javasolt. Szintén ez az elsőként alkalmazott vizsgálómódszer akut panasz, illetve rendszeresen követett elváltozások kontrollvizsgálata kapcsán is.

MILYEN ELŐKÉSZÜLET SZÜKSÉGES A VIZSGÁLAT ELŐTT?

Hasi UH vizsgálat előtt 6-8 órával már nem szabad enni, csak csapvíz ill. szénsavmentes ásványvíz fogyasztható. Kávé, tea, cukros üdítőital fogyasztása, dohányzás, rágógumizás a belek gázosságát illetve az epehólyag kiürülését okozza, ami a vizsgálat értékelhetőségét jelentősen csökkenti, ezért ezek fogyasztásától kérjük, tartózkodjon.

Kismedencei UH vizsgálat tervezett időpontja előtt 1órával 1 liter folyadék fogyasztása és a vizelet visszatartása javasolt. A hasi-kismedencei vizsgálat átlagosan 15-20 percig tart.

A nyaki erek, nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata előtt nyaklánc, a végtagok UH vizsgálata előtt fásli, harisnya levétele szükséges.

A többi vizsgálat különleges előkészületet nem igényel.

A LELET KIADÁSA MIKOR TÖRTÉNIK?

A vizsgálatot követően dátummal, orvosi bélyegzővel ellátott hivatalos formátumú leletet adok. Amennyiben szükséges, digitális formában képi dokumentáció is kérhető előzetes megbeszélés alapján.

Ha el akarja kerülni a zsúfolt várótermeket, és szeretne egy kicsit más szemszögből is rátekinteni az Önben zajló folyamatra, jöjjön el hozzám! A Napsugaras Házban kellemes, nyugodt körülmények között, rövid határidőn belül, lényeges várakozási idő nélkül elvégezem a vizsgálatot, melyhez orvosi beutaló sem szükséges.

RENDELÉSI IDŐ: az aktuális hirdetmény szerint 

Napközben általában nem tudom felvenni a telefont, emiatt kérem, hogy a rögzítőre adja meg nevét és telefonszámát, valamint röviden mondja el, milyen vizsgálatra szeretne bejelentkezni, én pedig valamikor a nap folyamán visszahívom. Köszönöm.

Szeretettel várom! Forduljon hozzám bizalommal!

 

 

Szakértőnk

Dr. Ruskó Rita

radiológus

Általános orvosi tanulmányaimat Szegeden végeztem. A radiológus szakgyakornoki évek alatt...

Ha több információt szeretne kérni a terápiáról, illetve be szeretne jelentkezni, kérjük, hogy az űrlap valamennyi rubrikáját töltse ki!