Relationship Development Intervention (RDI; kapcsolat fejlődési intervenció)

Az RDI módszerrel azokat a gyerekeket, serdülőket és felnőtteket támogatom, akik autizmus spektrum zavarral élnek. A módszert más idegrendszeri eredetű problémák támogatásában is alkalmazom (pl. ADHD). 

Az RDI nem csak egy módszer, hanem egy tudományos eredményeken nyugvó, alapjaiban új szemléletmód is. 

Az autizmussal élők hiányosságait nem kell leküzdhetetlen akadályoknak tekintenünk. Tekinthetjük őket olyan fejlődési kihívásoknak, amik legyőzhetők, ha megfelelő fejlődési lehetőségeket biztosítunk számukra.

Az RDI programban a szülők állnak a középpontban. Úgy gondoljuk, hogy hosszútávú, lényegi változásokat úgy tudunk elérni, ha utat mutatunk a szülőknek abban, hogy hogyan tudják gyermekük mentális fejlődését elősegíteni. Célunk, hogy támogassuk egy tudatos „útmutató kapcsolat” kialakítását, amely a gyermek egyedi szükségleteihez igazodik.

Elsősorban a fejlődési motivációt (growth-seeking drive) aktiváljuk, mert ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az autizmussal összefüggő lényegi hiányosságokat megcélozzuk. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek/felnőttek aktívan részt vegyenek abban a folyamatban, amelyben tudásukat bővíthetik. 

Az RDI egy hosszútávú, lépésről-lépésre épülő, személyre szabott program. A hétköznapi élet nyújtotta helyzeteket használjuk arra, hogy építsük a kompetenciaérzést és a motivációt, valamint lehetővé tegyük a dinamikus intelligencia fejlődését.

RDI konzulensként a családokat egy intenzív tanulási és önfejlesztő folyamatban segítem, melynek folyamán a szülők megtanulnak gyermekük jó „mentoraivá”válni, hogy hosszú távon elősegíthessék a gyermek mentális- és személyiségfejlődését. 

A munka leginkább intenzív szülő-tréning formájában zajlik. Ezt olykor kiegészíthetik a gyerekekkel vagy serdülőkkel folytatott egyéni órák. Minden családdal egy személyre szabott keretben dolgozom, válaszolva az adott család szükségleteire.

(A személyre szabott munkát egy átfogó vizsgálat teszi lehetővé, melynek során a szülőkkel közösen tárjuk fel az aktuális állapotot, és fogalmazzuk meg a célkitűzéseket.)

Egy foglalkozás általában 50 perces.

Ár: 10000 Ft / alkalom

Szakértőnk

Boros Kata

pszichológus, integratív gyermekterapeuta, RDI konzulens

Az ELTE pszichológia szakán 2009-ben végeztem. Egyetemi éveim alatt 3 éven keresztül a Flóra...

Ha több információt szeretne kérni a terápiáról, illetve be szeretne jelentkezni, kérjük, hogy az űrlap valamennyi rubrikáját töltse ki!